Logotip zonaforum.cat

  

Millorem l'entorn, compromesos amb el civisme

INICI  -  CIVISME  -  PARTICIPACIÓ  ADHESIONS  -  OPINIONS  -  NOTÍCIES  -  MULTIMÈDIA  -  CONTACTE 

 

ASSOCIACIÓ PER A L'INTERCANVI D'IDEES, PROPOSTES I ACCIONS, PER A PROMOURE
EL CIVISME A L'ENTORN DEL FÒRUM DE LES CULTURES DE BARCELONA

 

INFORMACIÓ i COMUNICATS

31/07/2017 QUALITAT DE L'AIRE A L'ENTORN DEL FÒRUM, SANT ADRIÀ DE BESÒS I BADALONA


El passat divendres 28 de juliol es va celebrar a la Sala 2 del Museu Blau de Barcelona, la primera reunió veïnal supramunicipal per tractar sobre el problema de les fonts que ocasionen les males olors i la preocupant qualitat de l'aire que es respira a l'entorn del Fòrum de Barcelona i de Sant Adrià.

A la reunió hi van assistir representants de Barcelona: Associació Zona Fòrum, Front Marítim, Movimiento Diagonal Mar i Maresme; de Sant Adrià de Besòs: Port Fòrum, Plataforma Stop Crematori, la Catalana, Sant Joan Baptista i Tres Xemeneies i de Badalona: Front Marítim, així com diversos veïns i veïnes i Comunitats de Propietaris.

Primera trobada veïnal supramunicipal sobre la qualitat ambiental de l'aire

La trobada va servir per a informar els assistents sobre l'estudi "Avaluació de l'impacte odorífer en l'àmbit de la Zona Fòrum de Barcelona, orígen de les males olors", realitzat per l'empresa Socioenginyeria SL per encàrrec de l'empresa municipal BCASA (Barcelona Cicle de l'Aigua) de l'Ajuntament de Barcelona.

Tanmateix en aquesta reunió es va parlar alhora de l'existència de l'informe "Avaluació de l'impacte per dioxines i furans sobre el medi ambient atmosfèric de la planta de revalorització energètica de residus situada al terme municipal de Sant Adrià de Besòs" que va encarregar l'Àrea Metropolitana de Barcelona al Laboratori del Centre de Medi Ambient de la Universitat Politècnica de Catalunya Barcelonatech, així com de la notícia publicada a "La Vanguardia" el passat 24 de juliol de 2017 amb el títol "Sant Adrià focus de dioxines".

Els assistents van proposar diverses accions per a dur a terme a partir de setembre, entre les quals, la més significativa és la constitució d'una Coordinadora Veïnal Supramunicipal per tractar els temes medi ambientals que ens afecten.

 

Descarrega't el document:
"Avaluació de l'Impacte Odorífer en l'Àmbit de la Zona Fòrum de Barcelona orígen de les males olors" (PDF)
 

Descarrega't el document:
"Avaluació de l'impacte per dioxines i furans sobre el medi ambient atmosfèric de la planta de revalorització energètica de residus" (PDF)

Descarrega't l'informe de la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic de la Generalitat de Catalunya (PDF)

Informe Zona Fòrum 1/2017

 
Avaluació de l'Impacte per dioxines i furans

 
Informe GenCat Direcció General de Qualitat Ambiental

 

Descarrega't el document: "Moció de l'Ajuntament de Sant Adrià de Besòs" (PDF)
 

English document (2017):
"High cancer risks by exposure to PCDD/Fs in the neighborhood of an Integrated Waste Management Facility" (PDF)

English document (2015):
"Health risks for the population living in the vicinity of an Integrated Waste Management Facility: Screening environmental pollutants" (PDF)
 

Moció per sol·licitar informació de la Planta de Valorització Energètica

 
High cancer risks by exposure to PCDD/Fs in the neighborhood of an Integrated Waste Management Facility Health risks for the population living in the vicinity of an Integrated Waste Management Facility: Screening environmental pollutants

10/07/2017 ESTUDI D'OLORS ZONA FÒRUM I PORT DE SANT ADRIÀ


Des de fa mes d'un any, s'ha estat realitzant l'estudi pioner a la nostra ciutat "EVALUACIÓ DE L'IMPACTE ODORÍFER A LA ZONA FÒRUM DE BARCELONA, ORÍGEN DE LES MALES OLORS". Aquest estudi ha estat realitzat per la consultora Socioenginyeria SL, amb la col·laboració dels veïns i veïnes dels barris confrontants de Barcelona i Sant Adrià de Besòs.

L'estudi conclou, entre altres aspectes els següents:
S'ha verificat cuantitativament que l'impacte odorifer a la zona del Fòrum ha estat molt important en el període juny-octubre de 2016.
S'ha confirmat la presència de compostos químics provinents de, al menys, tres fonts: l'EDAR (Estació Depuradora d'Aigües Residuals), METROFANG (Tractament de Fangs) i BCASA (Barcelona Cicle de l'Aigua, dipòsit soterrat de Taulat-Eduard Maristany).
S'ha demostrat que les emissions d'aquestes fonts provoquen molésties per olors i un grau d'exposició química, que pot danyar el benestar de les persones afectades, provocant incertesa i preocupació per la salut.

Atès que les fonts d'olors són competència de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i col·lateralment de l'Ajuntament de Barcelona, la nostra associació va sol·licitar el passat mes de maig una reunió amb la finalitat de seguir buscant solucions per aquesta problemàtica que podria afectar la salut de les persones.

A la reunió, que es va celebrar el passat 7 de juny a la seu del Districte de Sant Martí, hi vàrem assistir representants de totes les parts implicades.
En aquesta reunió es va proposar també la realització d'un estudi sobre les emissions de l'empresa TERSA (Incineradora d'escombraries de Sant Adrià de Besòs, que en el primer estudi no ha estat inclòs.

BCASA, per la seva part, ja ha presentat recentment a les associacions Zonafòrum i Port Fòrum un projecte d'adequació i millora de les instal·lacions del dipòsit soterrat dels carrers Taulat i Eduard Maristany, amb el qual esperen solucionar els problemes d'emissions d'olors en la part que a ells els hi correspon.
Seguim pendents de les actuacions de l'AMB en les altres empreses emissores de components químics, orígen de les males olors.
En els pròxims mesos, la nostra associació seguirà mantenint reunions sobre aquest assumpte en defensa de la salut de tothom i tan aviat ens sigui possible, us convocarem a una reunió informativa per ampliar tota aquesta informació que ara us avancem.


 

09/07/2017 Els veïns del Fòrum, farts del xivarri que provoquen els festivals de música (Notícia BETEVÉ)Notícies Betevé
 

  Vídeo reportatge "Soroll i incivisme a causa dels festivals al Fòrum" a partir del minut 03:40"
 

Publicat a BETEVÉ 9/07/2017

El moment més crític és durant la matinada, quan acaben els concerts i la multitud surt alhora del recinte

El parc del Fòrum s'ha convertit en un espai icònic per acollir festivals de música com, per exemple, el Primavera Sound fa un mes, o el Cruïlla aquest cap de setmana. Tot i ser un espai relativament apartat, els veïns es queixen del soroll que pateixen amb cada esdeveniment. No només denuncien que la música està molt alta, sinó també l'incivisme per part d'alguns assistents, que s'agreuja a la matinada quan tothom surt alhora del festival. Per tot plegat, una desena de veïns es plantegen emprendre mesures legals per acabar amb la situació.

Quan el Fòrum tanca portes, tothom passa per la rambla de Prim, on hi ha habitatges, per agafar el metro. Molts caminen fent xivarri, com es pot veure en un vídeo enregistrat per un veí a les cinc de la matinada. En alguns casos, asseguren que els assistents continuen el "botellón" a la rambla.

Les queixes dels veïns van començar fa aproximadament sis anys, però diuen que no reben cap solució per part de l'Ajuntament. Només s'han millorat aspectes com l'orientació dels escenaris, que ara han d'estar mirant cap al mar o en paral·lel, però no en direcció als habitatges, com havia arribat a passar. A més, malgrat la instal·lació de lavabos portàtils, els residents asseguren que moltes persones "es pixen" al carrer.

La situació s'accentua a l'estiu, quan es concentren bona part dels festivals. Només entre abril i setembre s'han previst 12 esdeveniments al parc del Fòrum, gairebé un cada dues setmanes.

Emprendre mesures legals

Davant la difícil convivència i l'incivisme, una desena de veïns es plantegen anar per la via judicial per denunciar la situació, tot i que reconeixen que necessiten proves. Fa temps que demanen a l'Ajuntament informes sobre la situació acústica de la zona i ara esperen els registres de decibels dels últims dos anys per comprovar si s'ajusten a la normativa.

 

Obres de deconstrucció que afecten al tram final de la Rambla Prim i al seu entorn


11 febrer 2017
Deconstrucció d'edificació a l'Av. Diagonal-Rambla Prim. Ocupació de grua a Rambla Prim (Districte de Sant Martí).

Actuació que consisteix en l'enderroc parcial de dues estructures d'edificació al costat Besòs de la Rambla Prim, entre el carrer Eduard Maristany i el carrer Llull.
L'estructura de 10 plantes s'enderroca totalment, i a la de 24 plantes s'enderroquen les dues últimes i algunes parts interiors, mantenint part dels soterranis.
L'inici de l'actuació està pendent de la concessió de la llicència corresponent pels Serveis Tècnics del Districte de Sant Martí, que s'espera obtenir el mes de febrer de 2017, amb una durada de 4 mesos.
La demolició es farà amb maquinària petita situada a les plantes superiors, i la runa es baixarà a nivell de carrer en contenidors. La grua de 100T per a aquesta operació no es pot col·locar dintre de la parcel·la perquè el soterrani ocupa la totalitat de la mateixa, i s'ha d'ubicar al carrer.

La grua es col·locarà a la Rambla Prim ocupant la zona de l'estacionament del costat Besòs i un carril de circulació. Per mantenir dos carrils de circulació caldrà anular l'estacionament del costat Llobregat. La zona ocupada es protegirà des de la cruïlla del carrer Eduard Maristany amb barrera NJ de formigó i tanca Rivisa.

Puntualment, per a la demolició de l'estructura més alta s'utilitzarà una grua més gran que ocuparà un altre carril de circulació durant el cap de setmana, quedant en aquestes condicions només un carril de circulació.
S'afecta la vorera costat Besòs de la Rambla Prim. A l'extrem mar es protegiran els vianants amb una marquesina fins arribar al pas de vianants per creuar al passeig central de la Rambla. A l'extrem muntanya es desviaran cap al passeig central de la Rambla, a excepció de l'accés a la residència existent.

També s'afecta una parada de bus, que es traslladarà al carrer Eduard Maristany davant de l'hotel Zero. La marquesina de la parada, que quedarà dintre del recinte d'obres, es protegirà adequadament.

Igualment s'afecta un estacionament d'ambulàncies. Caldrà traslladar-lo posant-se en contacte amb els responsables de la residència.
A la ubicació de la grua, davant l'actual marquesina de bus, caldrà una poda de l'arbrat. Caldrà que el promotor es posi en contacte amb Parcs i Jardins.
La presenyalització de l'estacionament es farà 8 dies abans de començar l'actuació. La data està pendent de l'obtenció de la llicència, al voltant del 13 de febrer de 2017.
 

Obres de deconstrucció


 

Carril bicicleta de connexió de l'Avinguda Diagonal amb el Campus Besòs (Districte de Sant Martí)


11 febrer 2017
Acta de la comissió d'obres en la que s'ha presentat el projecte de carril bici de connexió de l'Avinguda Diagonal i el Campus Universitari Besòs

Es presenta l'actuació que consisteix en la implantació d'un nou carril bicicleta bidireccional a l'Avda. Diagonal entre els carrers Josep Pla i la Rambla Prim (plaça de Llevant), i continuació per l'Avda. Maristany entre la plaça de Llevant i St. Ramon de Penyafort. El projecte està redactat per Bimsa i l'obra la promou el Consorci del Besòs.

L'actuació està organitzada en 4 trams:
Tram 1
Al passeig central de l'Avda. Diagonal entre Josep Pla i el primer semàfor del sentit Besòs. En aquest tram es fa la unió dels carrils unidireccionals existents al passeig central de l'Avda. Diagonal en un únic carril bidireccional que seguirà la traça central del passeig entre els dos sentits del tramvia. El carril bici anirà protegit del tramvia amb baranes. Segons indicacions dels responsables de les obres aquesta solució està validada amb TRAM.
L'amplada del carril bidireccional és de 3,45m i les condicionants marcades per TRAM és que d'eix de vies fins la barana ha d'haver 1,60m de distància. La Unitat de Guàrdia Urbana d'Obres demanarà un informe a la Unitat d'Accidents de Guàrdia Urbana d'aquesta solució. De moment no s'autoritzen els treballs en aquest tram.

Tram 2
Als laterals de l'Avda. Diagonal entre el primer semàfor del sentit Besòs i la plaça de Llevant.

Tram 3
A la plaça Llevant a l'interior de la rotonda, independitzat de la circulació per peces de granit.

Tram 4
Als laterals de l'Avda. Eduard Maristany entre la plaça de Llevant i Sant Ramon de Penyafort.
L'actuació es preveu executar-la en 4 fases, del 14 de febrer al 30 d'abril del 2017.
La programació dels treballs és la següent:

Tram 1, del 14 de febrer al 07 de març, a l'Avda. Diagonal entre el primer semàfor del sentit Besòs de l'Avda. Diagonal, desprès de Josep Pla i la Rambla Prim - plaça de Llevant. Els treballs a executar corresponen a obra civil, actuació semafòrica i senyalització horitzontal.
En aquest tram els carrils bicicletes seran unidireccionals pel tercer carril de les calçades laterals.
Al lateral mar la secció serà carril BUS de 3,45m inclosa la línea de 0,30m, carril de circulació de 2,45 i carril bicicleta de 2.15m separat 50cm del carril de circulació.
Al lateral muntanya es mantindrà el carril d'estacionament, un carril de circulació i el carril bicicleta.

Tram 4, del 14 de febrer al 07 de març, a l'Avda. Eduard Maristany entre la plaça de Llevant i Sant Ramon de Penyafort. Des de la Direcció de Mobilitat es proposa reubicar l'estacionament de motos existent a la calçada mar a la vorera davant de l'edifici de Telefónica. També hi ha previsió de instal·lació d'un punt de càrrega elèctrica per autobusos en aquesta calçada costat muntanya.
Els treballs a executar corresponen a obra civil, actuació semafòrica i senyalització horitzontal.
Resta pendents de programar la resta de trams.

 

Resultats enquesta d'opinió sobre el soroll, l'incivisme i les molèsties a l'entorn del Fòrum

 
Consulteu els resultats de l'enquesta d'opinió (PDF)


 

Incivisme
Civisme

Participació
Participació

Digues la teva
Adhesions

Actualitat i opinions
Actualitat
 

Digues la teva
Notícies

Imatges de les molèsties durant les festes de la Mercè
Multimèdia

Envia la teva opinió

 
pàgines visitades

 

 


Zonaforum no utilitza en el codi intern de les seves pàgines cap mètode de captura de dades dels visitants o usuaris, llevat de la informació que voluntàriament puguin facilitar els mateixos, com a resposta a la sol·licitud de la informació enviada mitjançant formularis
Atesa la Llei Orgànica de Protecció de Dades, s'informa als usuaris que les dades facilitades seran tractades d'acord amb l'article 5 de la Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal. Tanmateix s'informa que les dades a què fa referència l'article 2.2 del reglament que desenvolupa la llei (Reial Decret 1720/2007 de 21 de desembre) queden exclosos del règim de protecció de dades de caràcter personal

L'Associació Zona Fòrum està inscrita en la Direcció General de Dret i d'Entitats Jurídiques de la Generalitat de Catalunya amb el número 0547E/5361/2014
NIF: G66291360

AVÍS LEGAL